Docent
Mignon van Bendegem
Tijdstip
Dinsdag 10:00-12:30 uur
Cursusnummer MvB1

-

Portret boetseren

In de cursus portret boetseren maken we van chamotteklei een portret op ware grootte. Naast goed leren kijken naar de individuele onderdelen van een menselijk hoofd, leert de cursist aan de hand van lesmateriaal de basistechnieken voor het maken een kloppend portret in klei. Denk hierbij aan de verhoudingen tussen de verschillende onderdelen van een gezicht en de technieken voor het opbouwen van ogen, oren en neus. Ook de uitdrukking die het portret krijgt door het aanbrengen van textuur in haar en huid komt aan bod. Voor inspiratie zullen er tijdens de cursus boeken van verschillende kunstenaars en stromingen aanwezig zijn.

Portret Boetseren Mignon

De cursist kan kiezen voor een realistisch portret, waarbij aan de hand van aangezichts- en profielfoto’s de persoon zo getrouw mogelijk wordt gekleid. Maar een abstractere of ‘lossere’ verbeelding waarbij de cursist een impressie van de persoon in klei maakt kan natuurlijk ook. Nog een andere mogelijkheid is het maken van een verhalend portret. Dit type portret geeft de cursist vrijheid om het beeld een ‘verhaal’ te laten vertellen doormiddel van vormtaal in klei, of door het aanbrengen van symbolen of afbeeldingen op de huid van het beeld, zoals in het voorbeeld hiernaast. Docent Mignon nodigt de cursist graag uit om met de vorm en uitdrukking van het beeld te experimenteren.

Als het beeld leerhard is leert de cursist het beeld zelf uithollen en weer monteren, zodat het kan drogen en gebakken kan worden. Voor het afwerken van de beelden worden verschillende technieken aangeboden. Gewerkt kan worden met kleurpigment, engobe, glazuur, glazuurpotlood of terra sigillata, maar ook rauwe klei kan weer gebruikt worden bij de afwerking!

De cursus portret boetseren kan zowel door beginners als gevorderden worden gevolgd. Meer informatie over de docent Mignon van Bendegem is te vinden op mignonkeramiek.nl.