Nieuwe cursus Beeldhouwen in hout

Door Anette Ebert

Annette Ebert uit Assen is de nieuwe docente voor houtbeeldhouwen. Een totaal nieuwe tak van kunstbeoefening bij de AKE.

Annette, geboren en getogen in Duitsland, heeft ook daar haar academische opleiding genoten. In Duitsland is houtbeeldhouwen (typische vakwerk en houten structuren in huizen is een populairdere uiting van kunst dan in Nederland.) Niet te verwarren met de mensen die met kettingzagen uit hout fraaie beelden maken. Houtbeeldhouwen is fijn beeldhouwen met allerlei soorten hout als materiaal.

Anette Ebert, beeldhouwen in hout

Maandagavond 1 november gaf Annette een proefles, waarvoor zes belangstellenden waren. (Op de foto: Annette rechts) Het was goed om te ervaren wat beeldhouwen in hout betekent. Je kijkt naar het gegeven materiaal en vindt er een vorm in, je ziet de nerven die je voor je ontwerp kan gebruiken, kleur kun je ook later aanbrengen net als de glans met lijnolie ofzo. Van je lichaam vraagt het beeldhouwen in hout wel enige kracht, en uithoudingsvermogen om bij al het hakken en schaven te blijven staan. Van de zes belangstellenden moesten er toch enkele belangstellenden afhaken, vanwege pijnlijke rug of gewrichten.

Want het hakken in hout is toch een bijzondere ervaring. Annette wil graag op de maandagavonden beginnen bij de AKE. Ze levert zelf de materialen en gereedschappen. Ze neemt allerlei soorten hout mee, zoals eiken(hard), linde (zacht) en acacia. De ene soort is harder dan de andere. Zelf maakt ze aaneengesloten vormen, wel realistische voorstellingen, zoals twee ineengevouwen handen en een soort middeleeuws figuur gehakt en gebeiteld in een zeer oud houten eiken paneel. Heb je oude houten kastjes thuis : hak ze in stukken en maak er opnieuw iets moois van. Bijvoorbeeld. In het bos is ook van alles te vinden, maar het moet dan nog wel een tijd drogen anders komt er tijdens het werken teveel water uit.

Je moet wel geduld hebben, want het resultaat is er niet in een handomdraai . Toch wist iemand in een avond een fraaie houder voor een waxinelichtje te maken en anderen een leeuwenkop of een begin van een vrouwenhoofd.
Voor wie deze tak van kunst eens een seizoen op maandagavonden wil proberen kan zich bij de secretaris opgeven. (secretarisake@gmail.com)