Docent
Tijdstip
Tijdstip
Erna Mulder-Simis
maandag avond 19:30-22:00
donderdag ochtend  9:00-12:00
Cursusnummer EM1
Cursusnummer EM2

In deze veelzijdige cursus leer je stap voor stap verschillende druktechnieken toe te passen en te combineren, met als resultaat gevarieerde en verrassende afdrukken. Aan bod komen de techniek en beeldende begrippen als kleur, vorm, ruimte en compositie. Al doende zullen er nieuwe ideeën ontstaan, die je gebruikt in de volgende afdrukken. Er kan zowel figuratief als non-figuratief worden gewerkt.

De druktechnieken zijn:

Etsen

Hiermee starten we de cursus. Etsen is een diepdruktechniek waarbij een afbeelding in een zinken plaat door zuur wordt ingebeten. Deze techniek vereist aandacht en geduld, maar geeft ook veel ruimte voor experiment.

Monoprint

Een eenvoudige druktechniek waarbij steeds slechts één unieke afdruk gemaakt kan worden.

Chine Collé

Een techniek waarbij een dun vel (zijde)papier tegelijkertijd meegedrukt en gelijmd wordt op het dikkere etspapier. Hiermee breng je een verfijning of een kleurlaag in een ets aan.

Carborundumdruk

Een hoogdruktechniek waarbij schilderachtige effecten bereikt worden, goed te combineren met diepdruk omdat het op dezelfde plaat is toe te passen.

Collagrafie

Net als etsen een diepdruk, het is een afdruk van een collage. Hiertoe worden verschillende materialen aangebracht op een plaat, vervolgens zorgvuldig verlijmd en afgelakt met een waterbestendige lak.

 

Maximaal aantal cursisten

Het maximaal aantal cursusten is vanwege het bewerkelijke karakter van de technieken en het gebruik van de drukpers maximaal 6 tot 7 personen.