home

  • leer stillevens, landschappen, mensen, dieren of portretten schilderen met acryl, olieverf of aquarel
    schilderen

Maak je eigen verbeeldingen… Wil je zelf aan de slag met tekenen, schilderen, keramiek, boetseren, beeldhouwen of edelsmeden: de ake organiseert in Emmen elk jaar ongeveer 20 cursussen. De cursussen worden in herfst en winter gegeven door gekwalificeerde kunstenaars. In de drie lokalen van ons atelier, Heidelaan16, kunnen groepen van circa 10 personen aan het werk. De ake is een vereniging van 250-300 leden, die hun artistieke en creatieve vaardigheden willen ontwikkelen. Naast de cursus is ook de prettige sfeer belangrijk.

main-a-technieken
Schilderen of ……

main-a-docent
Kies je docent

main-a-weekagenda
Wanneer kun je?

“Wat een Theater!” feestelijk geopend!

Bijna 200 bezoekers  waren getuige van de opening van de ake-ledententoonstelling. Cora Lameris, voorzitter van de ake, vertelde best trots te zijn op de 47 jarige vereniging. Veel leden zijn al heel lang lid. Aan 25 jarige jubilarissen geen gebrek en zelfs de 40 jarige jubilaris ontbreekt niet.  Zelf cursist bij verschillende kunstenaars en instellingen, ervaart Cora de sfeer in de vereniging toch anders. Het gevoel dat je het samen moet zien te organiseren en onderhouden, creëert een grote betrokkenheid. Je merkt het als je een groepje aan het werk ziet. En bij de laatste bijzondere ledenvergadering nog eens bevestigd. Er waren 90 leden. Met de betrokkenheid, de ideeën en extra hulp kunnen we de 50 jaar zeker halen. De vereniging ake verbindt en dat maakt dat je lang met je passie bezig kunt zijn. Cora opende de tentoonstelling met een klein gedicht.

WP_20161124_19_50_28_Pro

WP_20161124_19_00_57_Pro

De 95 werken van 95 leden laten zien dat iedereen zijn eigen verbeeldingen maakt. Dit jaar was er ook een record ruimtelijke werken: 25 stuks!

WP_20161124_19_00_09_Pro    WP_20161124_19_30_03_Pro

Open winter Dag 2017 – 7 januari 13:00-16:00

In het ake atelier aan de Heidelaan in Emmen draaien op dit moment 18 cursussen op het gebied van Schilderen, Aquarelleren, Tekenen, Keramiek, Boetseren en Beeldhouwen. Daarnaast zijn leden bezig in vrijwerkgroepen – zonder docent en met elkaar. In januari 2017 starten er nog twee extra cursussen: Modeltekenen en -schilderen en Edelsmeden.

Wie zelf creatief aan de slag wil, kan in januari al aansluiten bij één van de cursussen. Je kunt je al opgeven. Op 7 januari is er nog een open middag van 13:00-16:00. Je kunt daar docenten spreken en advies krijgen welke cursus bij je past en je ook nog inschrijven.

inschrijvingsformulier-ake-cursusj-jan-aug2017

tarieven januari tot augustus 2017

 

     niet leden leden
Lidmaatschap, zonder cursus      20,00
Cursus, 12 lessen van 2 uur    145,00 125,00
Cursus,   9 lessen van 2 uur     115,00 95,00
Cursus Keramiek, 12 lessen van 2 uur, bijdrage keramiek gereedschap 155,00 135,00
Cursus Edelsmeden, 12 lessen van 2 uur,  bijdrage gereedschap en onedele materialen, maximaal 8 personen    205,00 185,00

Vrijwerkbijdrage per dagdeel  –  verwarming, schoonmaak, onderhoud gebouw         3,00

De cursussen worden ineens betaald met een machtiging.

inschrijfformulier.”januari 2017″  : inschrijvingsformulier-ake-cursusj-jan-aug2017

Extra Ledenvergadering 24 oktober 2016

WP_20161024_21_12_36_ProWP_20161024_21_11_48_ProWP_20161024_21_12_03_Pro

Afgelopen maandag was er de extra ledenvergadering, omdat het bestuur de leden haar zorgen over de toekomst van onze vereniging met haar leden wilde delen. Omdat ons eigen gebouw te klein is, werd de vergadering in” de “Marke” gehouden aan de Statenlaan. Er hadden zich ruim 60 leden aangemeld maar er waren uiteindelijk bijna 90 aanwezigen.

Verschillende leden van het bestuur hielden een korte inleiding om uitleg te geven aan de zorgen, waarna er in groepen gediscussieerd werd naar aanleiding van een viertal vragen om te komen tot mogelijke oplossingen voor de geschetste problemen. Er was een enthousiaste sfeer om te komen tot zoveel mogelijk ideeën, die op papier werden gezet.

Het bestuur is erg blij met de verschillende suggesties, evenals met de opgaven voor een aantal vrijwilligersklussen. Een uitgebreid verslag van deze avond komt in de nieuwsbrief die binnenkort verschijnt.

De volgende ledenvergadering zal op 6 maart 2016 worden gehouden, waarin de uitkomsten van deze vergadering zullen resulteren in een aantal te nemen beslissingen.

 

Cora Lameris, voorzitter ake

een overzicht

 

zoek op docent

zoek op docent
docent

zoek op dag

zoek uw cursus op dag en/of dagdeel
welke dag
welk dagdeel

Bijzonder: Hoogveenkerkhof

Herfst 2015 werd de ake benaderd voor een speciale schildering voor de stichting Hoogveenkerkhof Barger Compascuum. In de expositieruimte hebben een aantal leden onder aanvoering van Herman Kolker een schildering gemaakt van een begrafenisstoet in het veen. De overledene werd vanuit het woonhuis met de lijkwagen vervoerd naar het kerkhof. De vrouw en kinderen bleven thuis achter, terwijl de mannen de overledene begroeven. De expositieruimte is inmiddels geopend en het schilderij is voorzien van een plaatje met de makers en ake erop.

Open Dag ake 3 september 2016

De ake Open Dag op 3 september 2016, is een mooie dag geweest. Veel docenten en nieuwe leden hebben met elkaar gesproken. We hebben ons weer van onze beste kant laten zien.

 

Op de Open Dag starten we met een actie die een aanzet zal zijn om het gebouw toegankelijker te maken voor mindervaliden. Belangrijk daarbij zijn nieuwe toiletten.

 toiletjes

workshops

Naast de cursussen organiseert de ake ook workshops. Dit zijn kortlopende cursussen van 1 dagdeel tot 4 dagdelen. Ze worden veelal gegeven door onze docenten, maar het kan ook een nieuwe docent zijn. Een workshop kan ook een introductie zijn voor een nieuwe of andere cursus bij de ake.

 

interne tentoonstellingen

doorlopende tentoonstelling Heidelaan16

In het atelier van de ake is natuurlijk ook ruimte om gemaakte kunstwerken op te hangen of neer te zetten. Docentsgewijs komen alle groepen aan de beurt om hun werk te laten zien.Vanaf begin oktober tot het eind van het seizoen is er een draaiboek om gang, vitrine en kantine te voorzien van onze gemaakte verbeeldingen. Zo leer je ook wat er in andere cursussen gebeurt: het inspireert of nodigt uit er meer van te willen weten. … of zelfs om mee te gaan doen.

flitstentoonstelling

nieuwjaarsborrel met flitstentoonstelling
nieuwjaarsborrel met flitstentoonstelling

Omdat het gebouw rond de jaarwisseling erg leeg is, neemt iedereen een kunstwerk mee naar de nieuwjaarsborrel. Tafels en ezels staan dan klaar om het meegebracht ten toon te stellen. Zo leren we elkaar en elkaars werk kennen. Ook kun je je artistieke of technische goede voornemens met elkaar delen. De artistieke aankleding maakt het gebouw meteen gezelliger.

 

externe tentoonstellingen

Exposities van leden bij zorginstellingen

De tentoonstellingscommissie van de ake verzorgt in een aantal zorginstellingen een wisselende tentoonstelling. Elke 3 tot 4 maanden komt er werk te hangen van een ander ake-lid. Tekeningen of schilderijen fleuren de ruimte op en er is regelmatig iets nieuws om over te praten.

 Scheperziekenhuis  titel  Alie Vlas
 Zuidermarke  titel  Annie Warringa
 Oostermarke  titel  Roel Vos
 de Schans  titel  Anja Strijker
 de Horst  titel  Mart Nieuwlaat
 Heidehiem  titel  Margreet van Loon
Gezondheidscentrum Klazinaveen  titel  Tiny Struik

De exposities zijn te zien tot februari 2017